U poslu sa suprugom i kćerima: ‘Baš kao i u braku, ima dobrih, ali i malo manje dobrih dana’

Sadržaj objavljuje 24sata.hr

Obrtnik Miro Čaržavec već više od 30 godina uspješno radi u jednoj od trenutno najtraženijih branši – građevini. Zanat je iskovao kod svojeg oca, a kad je odlučio imati ‘nešto svoje’, na tom ga je putu najviše podržala obitelj

Miro Čaržavec iz Dubrovčana, naselja u Hrvatskom zagorju, vlasnik je obrta za završne radove, proizvodnju i trgovinu, u okviru kojeg se bavi fasaderskim radovima. Iako mu je u samim počecima otvaranja obrta bilo teško i pomalo zastrašujuće, danas mu je drago što je uspio “od nule” stvoriti vrlo uspješan posao koji će možda jednog dana prepustiti i vlastitoj djeci. I sve to ne bi bilo moguće, tvrdi Miro, da nije imao tako divnu obitelj. 

– U ovom poslu nema definiranog radnog vremena, znaš da sve ovisi isključivo o tebi i radiš koliko god treba. Zato je tu važna podrška obitelji, koja mora pristati na takav ‘obrtnički’ način života, i tek onda je sve moguće – kaže Miro, čiji je dugogodišnji uspješan rad i izniman doprinos razvoju hrvatskog obrtništva prepoznala i Hrvatska obrtnička komora, pa mu je ove godine dodijelila svoje najviše priznanje – Statuu Zlatne ruke s poveljom.

Foto: Privatni album

Od nule do obiteljskog biznisa

Ova nagrada veliki je vjetar u leđa Miri, ali i cijeloj njegovoj obitelji, koja ne samo da mu je svih ovih godina pružala emocionalnu nego i poslovnu podršku. Naime, njegova supruga Katarina zaposlena je u obrtu od samog početka, dok su mu kćeri Marta i Lana odnedavno počele povremeno pomagati.

– Supruga je zadužena za sve administrativne, odnosno uredske poslove. Starija kći Marta magistra je glume i medija, zaposlena na jednom zagorskom portalu, aktivna je u raznim društvenim djelatnostima i pomaže mi u PR-u. Mlađa kći Lana studentica je treće godine građevine i uz studij radi u jednom uglednom projektnom uredu, a u obrtu pomaže u segmentu svoje buduće struke – opisuje nam naš sugovornik.

Na pitanje o tome kako je raditi sa suprugom odgovara nam sa smiješkom:

– U poslu je kao i u braku. Nije uvijek idilično, postoje dobri i oni malo manje dobri dani, ali s obzirom na broj godina koje su iza nas, naučili smo funkcionirati i uvažavati jedno drugo, a zajedničkim snagama, razumijevanjem, poštovanjem i uz fokusiranje na ciljeve koje smo sebi postavili uspijevamo posao držati na razini koja zadovoljava i nas i naše klijente. 

AD

https://delivery.adrecover.com/recover.html?siteId=42479&dataDogLoggingEnabled=false&dataDogLoggingVersion=1

Foto: Privatni album

Više ovakvog sadržaja pročitajte u specijalu Kvaka24.

Doktor za fasade

Kad je tek otvorio obrt, u veljači 1992. godine, bavio se uglavnom soboslikarskim i ličilačkim radovima, ali ubrzo se posvetio izradi fasada – iako i danas ima u ponudi najrazličitije tehnike uređenja zidova i stropova u interijeru. Sudjelovanjem na StoCreativ Forumu, u organizaciji njemačke tvrtke STO, Miro je čak dobio i certifikat za dekorativno oblikovanje fasada u različitim tehnikama.

Zbog toga njegov obrt danas izvodi razne vrste fasada, poput klasične toplinske izolacije: stiropor, kamena vuna, ventilirane fasade s mogućnošću izvedbe različitih završnih slojeva fasadne ovojnice. A u te slojeve spadaju klinker opeka, kompozitni materijali, kao što su trespa, alucobond, equitone, prefa i slično, za koje je potrebna precizna razrada, a koje prije montaže i prema razradi obrađuju u vlastitom proizvodnom pogonu.

– Svaki objekt je individualan i različit, donosi novi moment i traži kreativnost i stručnost, pa je kao takav svaki od njih na meni ostavio neki poseban trag – tvrdi Miro pokazujući nam pritom neke projekte iz Zagreba, Istre, Kvarnera i središnje Dalmacije. 

| Foto: Obrt Čaržavec

‘Kvalitetnu radnu snagu teško je pronaći’

Kao neke od najvećih izazova s kojima se morao suočiti u  poslovanju ističe probijanje na tržište i pronalazak dobrih radnika. Prvi problem su, uvjeren je Miro, uspjeli riješiti jer danas imaju uistinu mnogo posla – njihovi klijenti u pravilu na početak radova čekaju od osam do deset mjeseci.

– Većinom smo bazirani na privatne objekte, a klijenti do nas velikim dijelom dolaze po preporuci, javljaju nam se i rezerviraju termine, a mi nastojimo biti točni i držati se dogovorenih planova. Što se tiče radnika, svi znamo u kakvim se vremenima nalazimo. Kvalitetnu i stručnu radnu snagu teško je pronaći. Struke značajno nedostaje, a ja sam stvarno sretan što sam uspio pronaći izuzetno marljive i odgovorne zaposlenike. Jako ih cijenim i pokušavam im osigurati što bolje uvjete rada jer samo je zadovoljan i motiviran radnik dobar radnik – govori nam Miro, koji je i sam počeo kao radnik na skeli, a danas ipak malo više vremena provodi u radionici i uredu.

– Porastom posla, poraslo je i vrijeme koje moram provoditi u kancelariji, ali moram priznati da mi je i dalje, nakon 30 godina rada, draži terenski posao. Dinamičniji je, nudi prilike za susrete s različitim ljudima, otvara neke nove vidike, nije monoton i kao takav pruža mi veće zadovoljstvo – objašnjava nam naš sugovornik.

Priznanje za sve što je do sada postigao

Na naše posljednje pitanje, koja je tajna uspjeha u građevini, Miro navodi važnost kontinuiranog osluškivanja potreba tržišta, praćenja trendova, stalnih ulaganja u opremu te edukacije i školovanja – što njega samoga, što njegovih zaposlenika.

A da je riječ o dobitnoj poslovnoj kombinaciji, potvrdile su mu i Zlatne ruke.

– Bila mi je velika čast i zadovoljstvo primiti najveće priznanje i nagradu koje HOK može dodijeliti te znati da su vaši kolegice i kolege u vama uvidjeli osobu kojoj će to priznanje biti uručeno. Za mene je to dokaz moje marljivosti, predanosti, pouzdanosti i požrtvovnosti, kako u mojem obrtu tako i u tijelima mojeg matičnog Udruženja obrtnika grada Zaboka, Područne obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, te Hrvatske obrtničke komore – kaže za kraj Miro. 

Foto: Privatni album

Pročitajte ostale objave